Η COVID 19 φαίνεται πως μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ασθενείς που νοσούν.
O θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και παράγει ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αναπνοή , η πέψη, η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός παλμός. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα ευπαθής στην προσβολή του από τον ιό SARS-COV 2 (covid 19) και αυτό γιατί ο θυρεοειδικός ιστός (θυρεοειδικό παρέγχυμα) είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε υποδοχείς ACE 2. Η είσοδος του ιού στον ενδοκυττάριο χώρο γίνεται μέσω του υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE 2, angiotensine-convertingenzyme 2). Η βλάβη του θυρεοειδούς αδένα από τον ιό μπορεί να προκληθεί μέσω της δράσης πολύπλοκων μηχανισμών στους οποίους εμπλέκεται η φλεγμονώδης διεργασία με μια μεγάλη ποικιλία μεσολαβητών της φλεγμονής.
Η COVID 19 φαίνεται πως μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ασθενείς που νοσούν. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό. Στην πρώτη περίπτωση η αιτία μπορεί να είναι το λεγόμενο σύνδρομο μη θυρεοειδικής νόσου και στη δεύτερη η υποξεία ιογενής θυρεοειδίτιδα. Το σύνδρομο μη θυρεοειδικής νόσου ή σύνδρομο χαμηλής Τ3 προκαλεί αλλαγή στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών που δεν οφείλεται σε βλάβη του θυρεοειδούς, αλλά συνοδεύει μια οξεία και σοβαρή νόσο (στην προκειμένη περίπτωση την COVID 19) και μπορεί να παρατηρηθεί και σε ασθενείς με εξάρσεις χρόνιων παθήσεων.
Αντίστοιχα, η υποξεία ιογενής θυρεοειδίτιδα είναι επώδυνη φλεγμονή και διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, που παρατηρείται μετά από ιογενείς λοιμώξεις και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμο υποθυρεοειδισμό.
Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία πρέπει κάθε ασθενής να λάβει υπόψη ώστε να ελέγξει εάν η νόσηση από COVID 19 συνδέεται με πάθηση του θυρεοειδούς, όπως ταχυκαρδία, υπερκινητικότητα, πόνος στην περιοχή του κάτω μέρους του λαιμού και κατά την κατάποση, πυρετός και εφίδρωση όπως και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι πιο συνηθισμένες σε ασθενείς με διάφορες συνυπάρχουσες παθήσεις (όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια) και λαμβανομένου υπόψη ότι οι ασθενείς με τις παθήσεις αυτές είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν βαρύτερη μορφή της λοίμωξης COVID 19, γίνεται αντιληπτό ότι η συνύπαρξη θυρεοειδοπάθειας μπορεί να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την πορεία της λοίμωξης COVID 19.
Συνίσταται λοιπόν σε ασθενείς που έχουν περάσει COVID 19 και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προδιάθεση ή οικογενειακό ιστορικό με νοσήματα του θυρεοειδούς, να ελέγξουν την θυρεοειδική λειτουργία μετά τη νόσηση από COVID 19 με τον κατάλληλο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο.
ΧΑΤΖΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ
Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Comments